„Unitatea noastră practică un bacșiș între 0 și 10%”. SCENARIUL care ar putea deveni realitate în România

„Unitatea noastră practică un bacșiș între 0 și 10%. SCENARIUL care ar putea deveni realitate în România
Publicat: 17/03/2015, 19:38
Actualizat: 18/03/2015, 10:47

„Unitatea noastră practică un bacșiș cuprins între 0 și 10%”. Astfel de mesaje vor fi afișate în baruri și restaurante dacă Guvernul va aproba propunerea reprezentanților patronilor de IMM-uri privind legalizarea bacșișului.

Propunerea a fost înaintată Ministerului Finanțelor de către reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

„Propunerea noastră a ajuns la Ministerul de Finanțe în urmă cu 10 zile. Eu personal nu am nici un feedback, deocamdată. În restaurant va fi un afiș, lângă cel despre bonul fiscal. Pe afiș va fi scris că unitatea practică un bacșiș de la 0 la 10 la sută, de exemplu”, a declarat pentru gândul Dan Mureșan, vicepreședinte CNIPMMR.

Mureșan a ținut să precizeze că bacșișul va fi opțional. „În cazul în care clientul nu vrea să dea bacșiș, nu este nici o problemă”, a adăugat el.

Ideea nu este una nouă, fiind vehiculată și în 2005, 2012 sau 2014, fără să fie aprobată, pe motiv că nu a fost considerată o prioritate.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) și Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au propus în 2014 Departamentului pentru IMM și Autorității Naționale pentru Turism trecerea bacșișului pe nota de plată și impozitarea lui cu maximum 16%. Măsura făcea parte dintr-o listă alături de alte 24 de puncte, având ca scop redresarea turismului românesc.

„În turism, bacșișul este o sursă importantă de venit pentru chelneri, ospătari și barmani. El indică și cât de drăguț este acel personal. Ținând cont că se dă bacșiș în toate barurile și restaurantele, și se dă la negru, noi propunem ca acesta să fie impozitat cu 16%, așa cum se impozitează veniturile personale”, a explicat la acea vreme președintele ANAT, Lucia Morariu.

Patronii de restaurante susțin că astfel s-ar putea reduce evaziunea fiscală, iar la buget vor ajunge sume mai mari de bani. Sunt însă și voci care susțin că o asemenea măsură nu ar aduce beneficii nici clienților, care vor plăti note de plată mai mari și nici restaurantelor, unde evaziunea va crește. Piața neagră de profil era estimată în 2012 la circa 300 de milioane de euro.

Includerea bacșișului pe nota de plata ar rezolva și problema clientului care nu poate lăsa bacșiș dacă achită consumația cu cardul.

„Dacă măsura va fi adoptată, vom fi mai aproape de dezideratul de a marca totul și de a reduce evaziunea fiscală. Se creează în același timp premisa ca, în timp, să renunțăm la banul sub formă de numerar”, a spus vicepreședintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dan Muresan.

Reprezentanții CNIPMMR au solicitat, în proiectul transmis la Finanțe, ca pentru venitul rezultat din bacșiș IMM-urile să nu plătească TVA.

” Recent cei de la Antifraudă au închis mai multe localuri. Unele nu dăduseră bon fiscal, altele au fost închise pentru că valoarea încasărilor din casa de marcat nu coincide cu cea aflată asupra ospătarilor sau prestatorilor. De ce să riște patronul să îi fie închisă afacerea din cauza asta? „, a comentat vicepreședintele CNIPMMR.

Bacșișul în alte țări

Bacșișul este legalizat în peste 20 de state. În unele state există cote standard pentru bacșiș, stabilite prin legislație, iar în altele sumele lăsate peste plata cuvenită pot varia, fiind stabilite de fiecare unitate în parte.

În SUA, de exemplu, suma dată peste plata cuvenită variază între 15 și 20%. Chiar și în cazul localurilor unde acesta nu apare pe nota de plată, clienții lasă de obicei bacșiș de până în 20%.

În state precum Elveția, Italia și Egipt bacșișul este inclus automat pe nota de plată și este cuviincios să mai lași și peste, potrivit digi24.ro. Între țările în care clientul lasă între 10% și 20% din nota de plată se numără Germania, Marea Britanie, Cehia, Croația, Canada, Turcia , Grecia, Spania, Rusia, SUA. Potrivit digi24.ro, state în care bacșișul este inclus în nota de plată și nu se mai așteaptă nimic în plus sunt Argentina, Franța și Brazilia. În schimb în Danemarca, Japonia sau Noua Zeelandă nu se lasă bacșiș.

Guvernul ia în calcul reducerea TVA la 9% pentru întregul domeniu al turismului

Patronii de IMM-uri speră că prin legalizarea bacșișului și creșterea încasărilor la bugetul de stat autoritățile ar putea avea mai multe „argumente” în a le oferi alte facilități fiscale.

Guvernul ia în calcul scăderea TVA la 9% pentru întregul domeniu al turismului, a promis recent premierul Victor Ponta la deschiderea Târgului de turism, el precizând totodată că, în scurt timp, Ministerul Finanțelor va înainta și normele de aplicare necesare emiterii tichetelor de vacanță.

Alin Burcea, prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a declarat pentru Mediafax că vacanțele interne și externe se vor ieftini cu până la 10% dacă TVA pentru turism va scădea la 9% în următoarea perioadă.

„Pentru agenții, scăderea TVA ar însemna un lucru extraordinar. Nivelul actual de 24% este mult prea mare și ne termină. Nu ne rămâne nimic ca să ne putem dezvolta. Cei care aduc turiști în țară, în proporție de 80%, sunt agențiile. E bine că sprijinim hotelurile, iar legea voucherelor de vacanță ajută în primul rând hotelurile, pentru că se întâmplă în România. Și reducerea TVA la pachetele de servicii ajută tot hotelurile, însă scăderea TVA la agențiile deturism s-ar simți atât în prețul vacanțelor interne, cât și al celor externe”, a spus Burcea.

Burcea crede că scăderea TVA ar fi un ajutor care ar lăsa la dispoziția agențiilor de turism niște resurse cu care să se poată dezvolta.

„Pentru turism, noul Cod Fiscal este ca un dar de la Dumnezeu, pentru că propune reducere de TVA la agenții, reducerea TVA la alimentele de bază, care va ieftini mâncarea în stațiuni, și reduceri de CAS, care înseamnă că oamenii vor avea mai mulți bani. Dacă oamenii vor avea mai mulți bani în buzunar, o parte din ei se vor duce și peturism”, a afirmat oficialul ANAT.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Decembrie cu ninsori și crivăț! Meteorologii Accuweather anunță cum va fi vremea luna viitoare, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce este „paradoxul coastei”?